Søk i denne bloggen

Om meg

Bildet mitt
Tjen eller spar penger på mine omtaler! Jeg bruker fritiden min til å jakte ned de dyre norske prisene. Mine anbefalinger vil muligens føre deg til eBay eller andre bedrifter som samarbeider med eBay. Jeg finner hovedsaklig varer innen skate.surf.ski og snowboard miljøet. Stay tuned og kanskje du sparer noen hundrelapper idag! Legg gjerne igjen en kommentar så jeg kan se at du har vært her :)

lørdag 8. august 2009

Handle på eBay - En idiotsikker guide til en perfekt handel på eBay.com











Tenkt til å handle over eBay men har dine tvil? Ikke vær redd. Les gjennom her og du vil være 99,99% sikker på at ingenting kommer til å gå galt når du handler der.


Den gigantiske auksjonstjenesten har titusener av produkter tilgjengelige til en hver tid, og det er fullt mulig å gjøre gode kupp til priser langt under det du finner i Norge; også på nye produkter.

Men - hvordan handler du? Vi har inntrykk av at det er mange som etter hvert har hørt om auksjonstjenesten, men så fort selgeren befinner seg i utlandet og skal ha betalt via PayPal blir man skeptisk. Det er det ingen grunn til å bli.

La oss ta det elementære først.

PayPal - din sikre betalingspartner

PayPal var lenge et mye brukt betalingsmiddel på eBay - så populært at eBay til slutt så seg nødt til å kjøpe hele selskapet.

PayPal fungerer som en "mellomann" når du kjøper ting på eBay. I stedet for å gi bort visakortnummeret ditt til Gud og hvermann, gir du det heller én gang til PayPal, og når du ønsker å kjøpe ting, logger du inn på PayPal, godkjenner transaksjonen, så trekkes beløpet fra kredittkortet ditt og overføres til mottakerens kredittkort. Selgeren betaler en liten transaksjonsavgift, selvsagt.

Dersom det skulle være noe "tull" med handelen garanterer Paypal deg pengene i retur, (det er litt tidkrevend), og selgeren blir ekskludert fra Ebay. Jeg har selv hatt en slik sak og hadde ikke noe problem med å få tilbake pengene, selger var meget rask med å trekke seg, for han var meget redd for å miste muligheten til å handle via Ebay.

Slik tar du i bruk PayPal:
  • Registrer deg på PayPal.com

  • Hvis du kun har tenkt til å kjøpe, kan du velge en personal-konto

  • Etter å ha registrert informasjonen og logget inn, kan du legge til et kredittkort

  • Når du har lagt inn kredittkortet, trekker PayPal $1 som du får tilbake senere.

  • Nå det viktige: På kredittkortutskriften du får fra banken (enten i nettbanken, på epost, i posten etc.) står det en firesifret kode. Denne koden må du legge inn i PayPal som bevis på at det er ditt kredittkort. Når du gjør det, får du dollaren din tilbake og kortet er autorisert. PS! Du kan legge inn flere kredittkort.

  • Nå er du klar til å handle på eBay. Gå og registrer deg.


Noen kjøreregler

eBay er en gigantisk markedsplass, og det er selvsagt helt umulig for de som drifter å garantere at alt som selges er stuereint, og at selgerne er seriøse. Hver selger har imidlertid en karakterbok som du bør sjekke ut. Her er et skjermbilde:

Eksempel på salgsside på eBay
Eksempel på salgsside på eBay.com


Øverst til høyre finner du karakterboken. Når du gjør en handel, blir du i etterkant bedt om å gi pluss- eller minuspoeng, samt en kommentar. Klikk på tallet i parentesen for å se alle kommentarene vedkommende har fått. Denne karen har 100% positive erfaringer og må anses som svært trygg å handle fra. Alt mellom 94-100% positive erfaringer Anses som en veldig trygg selger.

Du kan også sende selgeren et spørsmål; det være seg om varens stand (står som regel i beskrivelsen), om hvor mye porto han vil ha for å sende til Norge og hvor lang tid det sånn cirka vil ta. Mange auksjoner har for øvrig en portoberegner et stykke ned i objektbeskrivelsen.

Legg også merke til hva som står under "ships to" slik at du er sikker på at selgeren sender til Norge. Når du blar i eBays kategorisystem, kan du velge kun å se objektene som kan sendes til Norge. Dette gjør du i venstre marg:

Venstre marg kan brukes for å filtrere salgsobjekter.
Venstre marg kan brukes for å filtrere salgsobjekter.


Et ekstratriks dersom varen koster mer enn 200 kroner (men under 1000) er å spørre om han kan sette "gift" på pakka så du slipper å betale norsk moms, men det er selvsagt litt i gråsoneland med tanke på lovlighet.

Et siste tips - auksjoner med "buy it now"-ikon gjør at prisen som står der er den du betaler, uten at det blir noe budrunde.

Toll, Moms og Ekstragifter - Borte!

Hvis du er redd for å betale toll, moms og alt det andre som vanligvis kommer i tilegg, kan du enkelt se bort i fra dette. Her slepper du å betale noen som helst toll eller moms fordi selgerne ikke er private bedrifter. Hvis de ved formodning skulle være private bedrifter ber du bare selgeren sende varen med sin personlig adresse og informasjon og gjerne markere pakken som "gift"(gave). På denne måten blir varen din sendt til deg på samme måte som om det skulle vært en slektning. Ergo, helt toll- og moms FRITT!

Her er et eksempel på hva du kan skrive:

Dear, sir/mam

Could you be so kind and send the product with your own personal information (Name, address, country) and not with your company logo. Thank you very much!

Best regards,

- (Navnet ditt her)

Selgeren går som regel med på dette og du har spart deg selv for toll og moms avgifter. Det eneste du trenger å gjøre er å vente på pakken. Tar alt fra 3-10 dager. Som regel ikke mer.








Blogglisten

4 kommentarer:

  1. Nice.

    Er det vanlig at selgere går med på å sett på gift? Kjøper mye på ebay men har aldri spurt en selger.

    SvarSlett
  2. Ja. Selgeren er vanligvis med på å sette på som gift. Det finnes sjelden noen unntakt at de nekter å gjøre det. Du burde passe på når det ser ut som om det er en bedrift som selger en vare. Fordi disse pleier å sende pakken sin med bedriftens navn og dermed vil tollerne se på dette som en vare som skal inn til fortolling. Derfor burde du som regel bare si det jeg har skrevet på slutten av artikkelen. Da slepper du å tolle osv :)

    Ikke bare si "can you send it as gift". Hvis pakken står på bedriftens navn markert som "gift" vil ikke tolleren behandle den som en gave.

    SvarSlett